Studentencorps Amsterdam loopt blauwtje bij Amalia

Nieuws
Studentencorps Amsterdam loopt blauwtje bij Amalia
Nieuws

Studentencorps Amsterdam loopt blauwtje bij Amalia

Studentencorps Amsterdam loopt blauwtje bij Amalia

Een potentiële doodsteek voor het studentencorps in Amsterdam. Prinses Amalia gaat tijdens haar studietijd wel in een dik pand aan de gracht wonen (foto's hier), maar ziet af van corps-lidmaatschap.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd dat de 18-jarige prinses geen lid wordt van het corps. Dit als gevolg van de recent uitgelekte video's van corpsproleten waarin uiterst denigrerend over vrouwen werd gesproken. Officieel geeft de RVD geen reden, maar meerdere bronnen laten weten dat de seksistische uitspraken bij Amalia niet door de beugel konden.

Prins Pils

Prinses Amalia breekt hiermee met een lange traditie aan koninklijke corpsleden. Zowel koning Willem-Alexander als prinses Beatrix en prinses Juliana zaten ook bij het Leidse Minerva. Een 'studiekeuze' die Willem-Alexander de fameuze bijnaam 'Prins Pils' opleverde.

Universiteiten in Amsterdams lieten onlangs al weten de financiering van het Amsterdamse studentencorps te stoppen na de vrouwonvriendelijke uitlatingen. Heleen Vos, voorzitter van de vereniging, is inmiddels afgetreden. In een verklaring zei ze het volgende:

"De Senaat, het dagelijks bestuur van studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V., heeft gisterochtend kennis genomen van de inhoud van speeches die zijn gegevens tijdens het herendiner dat eergisteren als onderdeel van de lustrumviering van onze vereniging plaatsvond. Ik ervaar de vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend. Ik keur deze gebeurtenissen persoonlijk en als Rector van de vereniging ten zeerste af en ik betreur het dat sommige leden zich opnieuw op ernstige wijze in strijd met de normen en gedragscode van onze vereniging hebben gedragen."

Op social media wordt de keuze van onze toekomstige Koningin van harte toegejuicht.