Wespen of wespenplaag: zo bestrijd je ze

Nieuws
Wespen of wespenplaag: zo bestrijd je ze

Wespen of wespenplaag: zo bestrijd je ze

Wespen of wespenplaag: zo bestrijd je ze

De zomer wordt gekenmerkt door ware invasie van wespen. We kunnen gerust van een wespenplaag spreken. Maar wat kun je eigenlijk doen tegen deze vliegende mormels, of is het juist goed dat de wesp massaal rondvliegt in Nederland?

Het zijn gouden dagen voor ongediertebestrijders. Door de massale toestroom van wespen hebben ze het razenddruk met het bestrijden ervan. Maar voor wie dacht dat augustus een drukke maand was voor de geel-zwarte insecten, think again! Volgens een wespenbestrijder uit Delfgauw moet het ergste nog komen: "Ze blijven vermoedelijk tot in oktober rondvliegen.”

Mega-wespennesten

De wespen die nu rondvliegen zijn vaak nog erg klein. Iets dat ook geldt voor de nesten waar ze zich huizen, want die zijn nu vaak niet groter dan een tennisbal, terwijl ze ruim tien keer groter kunnen worden. Sterker nog: wespennesten kunnen tot een meter groot worden. "Het heeft te maken met klimaatverandering. De winters zijn minder streng, en ze gaan pas dood als het vriest."

Hierdoor is het aannemelijk dat het er volgend jaar weer meer zijn dan in 2022. Een gemiddeld nest heeft duizend wespen gemiddeld, die allemaal meerdere koninginnen voortbrengen, waaruit weer soortgelijke nesten ontstaan. De vermenigvuldiging laat zich raden.

Steken wespen zomaar?

De geelzwarte insecten zijn doorgaans agressiever en vaak vervelender dan bijen of hommels. Maar dat is terug te herleiden naar hun voorkeur voor zoetigheid, zoals etenswaren. Wespen krijgen hun portie zoet in het nest. De werksters geven de larven daarmee eten en mogen in ruil van een heerlijke zoetstof smullen. Eind juli zijn de werksterlarven volgroeid en legt de koningin nieuwe eitjes, waardoor het zoet in het nest opraakt. Op dit moment trekken de werksters het nest uit, op zoek naar alternatieve bronnen voor zoetstoffen. Net zoals bijen en hommels zullen wespen ook niet zomaar steken, echter gaat een wesp niet dood als ze steekt. Een wesp kan prima vele malen achter elkaar steken zonder gevolgen voor de wesp. Alleen de vrouwtjeswesp kan steken.

Tips tegen wespenoverlast

  1. We beginnen met een open deur: laat wespen zo veel mogelijk met rust en blijf uit de buurt van wespennesten.
  2. Bedek je ramen met horren en vliegengordijnen zodat ze niet binnenkomen.
  3. Lok wespen naar een andere plek met etenswaren waar ze dol op zijn: rottend fruit!
  4. Vaak helpt het om aan het begin van de zomer een nep-nest op te hangen. Hierdoor zal de koningin een andere plek zoeken.
  5. Zorg dat je een ongediertebestrijder langs laat komen als het met de wespenoverlast uit de hand loopt

Wespen doodslaan: geen goed idee

Mocht je toch omsingeld worden door een of meerdere wespen, blijf dan kalm en maak geen snelle slaande beweging. Als je een wesp doodslaat of mept kan er een stof vrijkomen (feromonen) waar andere agressieve soortgenoten op afkomen. En dat wil je niet. Een wespensteek kan gevaarlijk zijn voor personen met een allergie.

Gestoken door een wesp

Mocht je onverhoopt worden gestoken door een wesp dat is het belangrijk dat de plek wordt uitgezogen, dit kan je zelf met je mond doen. Het is wel van belang om het gif weer uit te spugen. Ook zijn er spuiten beschikbaar die het gif uit de wond zuigen.Om de pijn en de jeuk wat te verzachten kan er ammonium op de steekplek gesmeerd worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties